2019-11-25

ROPS Kraków na konferencji Fundacji Miejsc i Ludzi Aktywnych - sprawozdanie

Fundacja Miejsc i Ludzi Aktywnych zorganizowała i przeprowadziła niezwykłe wydarzenie.

Konferencja pn. „Rady na aktywność obywatelską”, która odbyła się w Niepołomicach w dniach 21-22.11.2019 w ramach projektów "Wsparcie dialogu obywatelskiego poprzez Małopolską Sieć Rad Seniorów" oraz „Małopolskie Dni Rad Seniorów” zebrała aktywne osoby działające w radach oraz osoby wspierające seniorów w działaniach, przedstawicieli samorządu lokalnego i organizacji pozarządowych Seniorów z całej Polski. Uczestnicy spotkania nie tylko dyskutowali o problemach i wyzwaniach, jakie stoją przed nimi w codziennej pracy, ale wymieniali się wiedzą jak rozwiązywać trudności i poznawali dobre praktyki z interesującego ich obszaru.

Nie mogło nas tam zabraknąć. W pierwszym dniu konferencji Pani Wioletta Wilimska – Dyrektor Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Krakowie i Pani Anita Parszewska, która jest kierownikiem działu Innowacji Społecznych w ROPS Kraków zaprezentowały nowy projekt – INKUBATOR DOSTĘPNOŚCI. W ramach Inkubatora można będzie wykreować i sfinansować nowatorskie rozwiązania zwiększające dostępność produktów, usług czy przestrzeni m.in. dla osób starszych i osób z niepełnosprawnościami.

W drugim dniu konferencji odważni seniorzy postanowili zmierzyć się z wyzwaniem jakim jest kreowanie rozwiązań za pomocą metody Design Thinking. Zastosowanie tej metody w obszarze polityki senioralnej przynosi znakomite efekty, pobudzając twórcza energię i dając ramy do kształtowania unikalnej odpowiedzi na wyzwania z jakimi mierzą się osoby starsze każdego dnia.

Chcemy serdecznie podziękować tym wszystkim, którzy zdecydowali się wziąć udział w prowadzonych przez Panią Katarzynę Ociepkę-Miąsik z ROPS Kraków warsztatach.

Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem fantastycznych pomysłów, kreatywność i chęć do pracy z prototypami nowych form działania i usług, jakimi wykazali się uczestnicy spotkania. No i pojawiły się persony samotnych, niezaangażowanych seniorów - panów, którzy są wyzwaniem dla polityki społecznej! Z tak zaangażowanymi seniorami, którzy poświęcają swój czas i energię, żeby pomóc osobom ze swojego otoczenia żadne trudności nam nie straszne.

Dziękujemy też organizatorowi, Fundacji Miejsc i Ludzi Aktywnych za możliwość spotkania się i pracy z tak znakomita grupą.

grafika_SG__7_

Grafika przedstawia 2 zdjęcia wykonanych z papieru, kolorowej bibuły i innych materiałów papierniczych,  „prototypów” reprezentujących nowe usługi społeczne. Na kolejnym zdjęciu mężczyzna i dwie kobiety pochylają się nad stołem z przyborami papierniczymi.